Pracodawca ma obowiązek zapewnić osobom zatrudnionym w swojej firmie odpowiednie warunki do wykonywania obowiązków służbowych. Takie, które są zgodne z Kodeksem pracy. Dotyczy to szczególnie zawodów, w których panują szczególnie trudne warunki. W takich sytuacjach pracodawca musi zapewnić zatrudnionym różnego rodzaju wsparcie, którego przykładem może być posiłek regeneracyjny dla pracowników.
Czym on dokładnie jest i jaki ma cel? Komu przysługuje? Odpowiedzi zamieściliśmy w dalszych częściach tego artykułu.
Posiłek regeneracyjny – podstawowe informacje
Wydawanie posiłków regeneracyjnych dla pracowników wynika z obowiązującego art. 232 Kodeksu pracy. Według niego
pracodawca ma obowiązek zapewnić dania oraz napoje osobom pracującym w warunkach szczególnie uciążliwych.
Celem tego świadczenia jest uzupełnienie ubytku kalorycznego (energii), który powstaje w wyniku wykonywanej pracy.
Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?
Tego typu świadczenie przysługuje zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i letnim. Pracodawca musi zapewnić posiłek regeneracyjnym przede wszystkim tym pracownikom, który pracują fizycznie, przy czynnościach powodujących efektywny wydatek energetyczny organizmu (powyżej 2000 kcal u mężczyzn oraz 1100 kcal u kobiet) w czasie jednej zmiany.
Co więcej, przysługuje on tym zatrudnionym, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym odbywającym się w pomieszczeniach zamkniętych. Takich, w których utrzymuje się temperatura poniżej 10 °C. Pracodawca ma również obowiązek zapewnić tego typu benefit pracownikom, którzy wykonują obowiązki zawodowe pod ziemią, czy w sytuacjach wyjątkowych.
Z czego składa się posiłek regeneracyjny?
Posiłek regeneracyjny powinien dostarczać ok. 1000 kalorii i zawierać 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów oraz 15% białek.
Przykładowe posiłki regeneracyjne dla pracowników to:
- zupa pomidorowa z ryżem, pulpet mielony, pieczywo;
- bigos i pieczywo;
- filet drobiowy panierowany, ziemniaki, marchewka z groszkiem;
- karkówka, kasza gryczana, buraki
- i inne.
W skład ich skład muszą wchodzić również napoje, których ilość nie jest ściśle określona. Przyjmuje się jednak, że powinny być one gorące lub zimne, zależnie od pory roku.
Jeżeli pracodawca nie może zapewnić warunków do przygotowania i spożywania posiłku na terenie zakładu, to ma obowiązek przekazania bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów, które zapewniają otrzymanie posiłku w firmach gastronomicznych. Pracodawca może też wywiązać się z obowiązku zapewnienia posiłków regeneracyjnych, dostarczając pracownikom nieodpłatnie produkty do samodzielnego przyrządzenia posiłku. W takim przypadku powinien zapewnić odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne do przygotowywania oraz spożywania posiłku. Nie ma natomiast możliwości, aby pracodawca zamiast posiłków regeneracyjnych wypłacał pracownikom ekwiwalent pieniężny.